Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

DAIKATANA AMERICAN AKITAS


Ο Χρήστος Κωνσταντινίδης γεννημένος στο Μόντρεαλ του Καναδά,ζει και εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια στο Δισπηλιό Καστοριάς.
Η αγάπη του για τα σκυλιά και ιδιαίτερα για τα Αμερικάνικα Ακίτα,τον οδήγησαν από το 2000 στη συστηματική εκτροφή τους.Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν τρία νόμιμα εκτροφεία Αμερικάνικων Ακίτα και ο Χρήστος Κωνσταντινίδης αποτελεί τον ιδιοκτήτη ενός εκ των τριών με την ονομασία "Daikatana American Akitas".
Η συνέντευξη δόθηκε στον χώρο όπου εκτρέφει τα Αμερικάνικα Ακίτα,όπου και βρίσκεται και η κατοικία του.





Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την εκτροφή Αμερικάνικων Ακίτα;
Η αγάπη και το ενδιαφέρον μου για τα σκυλιά γενικότερα,ήδη από τον καιρό που βρισκόμουν στον Καναδά,με οδήγησε κάπου στο 1991 να αποκτήσω το πρώτο μου Αμερικάνικο Ακίτα ενώ βρισκόμουν στην Ελλάδα.Καθώς απέκτησα τα πρώτα μου Ακίτα,η συστηματική ενασχόληση με οδήγησε σε διάφορους διαγωνισμούς και εκθέσεις μορφολογίας,στην συνέχεια με "τσίμπησε" το μικρόβιο των εκθέσεων,μετά της εκτροφής και σιγά σιγά μπήκα και εγώ στο "λούκι"!

Γιατί επιλέξατε αυτήν την φυλή;
Όταν βρισκόμουν στον Καναδά,είχα δει σε εκθέσεις και είχα ενδιαφερθεί για τα Αμερικάνικα Ακίτα.
Αρχικά με τράβηξε η ομορφιά τους.Πιστεύω ότι είναι από τα πιο όμορφα και περήφανα σκυλιά που υπάρχουν,χωρίς να υπονοώ ότι δεν υπάρχουν και άλλες φυλές εξίσου όμορφες.
Μετά ψάχνοντας,διαβάζοντας και ρωτώντας έμαθα για τον χαρακτήρα τους και σιγά σιγά με κέρδισε ακόμα πιο πολύ αυτή η φυλή.

Πως θα περιγράφατε τα Αμερικάνικα Ακίτα;
Τα Αμερικάνικα Ακίτα είναι πολύ πιστά στους ιδιοκτήτες τους και στις οικογένειες του.Πολύ υπάκουα σκυλιά αλλά δεν είναι σκυλιά που θα εκτελέσουν μια εντολή εκατό φορές. Υπακούν τον ιδιοκτήτη επειδή τον αγαπάνε και όχι μόνο και μόνο για να εκτελέσουν την εντολή που τους δίνεται.
Το μοναδικό ίσως,δεν θα το έλεγα ελάττωμα, αρνητικό στον χαρακτήρα τους,είναι ότι επειδή τα Ακίτα γενικά είναι κυριαρχικά σκυλιά,συνήθως είναι δύσκολο για κάποιον που δεν έχει εμπειρία με μεγάλα κυριαρχικά σκυλιά,να τα αναθρέψει.Θέλουν να είναι αρχηγοί και παρουσιάζουν αυτήν την κυριαρχικότητα και στα άλλα σκυλιά,για αυτό και δεν μπορείς να έχεις πολλά Ακίτα μαζί και ιδιαίτερα του ίδιου φύλου.
Όσον αφορά στην εκπαίδευση,μαθαίνουν εύκολα και γρήγορα αλλά βαριούνται και γρήγορα.
Δεν χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα από αυτήν που απαιτείται, ένα απλό βούρτσισμα καθημερινά και ένα μπάνιο όταν απαιτείται είναι αρκετά.Το κόστος για την ανατροφή τους είναι ανάλογο του μεγέθους τους.Για το μέγεθος τους δεν τρώνε πάρα πολύ και συνήθως φτάνουν τα 50 με 60 κιλά.

Συνηθισμένα προβλήματα υγείας;
Όπως όλα τα καθαρόαιμα και ιδιαίτερα τα μεγάλα σκυλιά,έτσι και τα Αμερικάνικα Ακίτα πάσχουν από σωματική δυσπλασία.Για αυτό και προσπαθούμε να κάνουμε σωστή εκτροφή,διαλέγοντας ποιο θηλυκό και αρσενικό θα ζευγαρώσουν.κάνοντας κάποιες ιατρικές εξετάσεις για να ελέγξουμε την υγεία των υποψήφιων γονέων και από εκεί και πέρα όλα είναι πιθανά.

Από που προέρχονται;
Τα Αμερικάνικα Ακίτα προέρχονται από την Ιαπωνία.Η διαφορά τους ουσιαστικά με τα απλά γιαπωνέζικα Ακίτα είναι μικρή και κυρίως μορφολογική.
Πριν εκατοντάδες χρόνια οι Ιάπωνες είχαν τα Matagi Inu τα οποία τα χρησιμοποιούσαν για κυνήγι μεγάλου θηράματος,όπως αρκούδες και αγριογούρουνα.Αρχές του 20ου αιώνα εισάγονται στην Αμερική κάποια δήγματα, τα οποία οι Αμερικάνοι άρχισαν να τα εκτρέφουν σύμφωνα με τα δικά τους πιστεύω με αποτέλεσμα τα Αμερικάνικα Ακίτα να εξελιχθούν σε πιο ογκώδη σκυλιά,με διαφορετικές αναλογίες και χαρακτηριστικά από τα Ιαπωνικά Ακίτα.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ Αμερικάνικων και Ιαπωνικών;
Ουσιαστικά η διαφορά βρίσκεται στην μορφολογία τους,καθώς όπως είπαμε τα Αμερικάνικα είναι πιο ογκώδη.Επίσης όσον αφορά στο χρώμα τα Αμερικάνικα Ακίτα εκτρέφονται σε όλες τις αποχρώσεις,ενώ στα Ιαπωνικά επιτρέπονται μόνο 3 συνδυασμοί.Το τελείως άσπρο,το τιγρέ και το κόκκινο με άσπρα σημάδια.

Είναι δύσκολο για κάποιον να εκτρέφει σκυλιά και ιδιαίτερα στην Ελλάδα;
Γενικά είναι δύσκολο και στην Ελλάδα ακόμα πιο δύσκολο.Η δυσκολία δεν έγκειται τόσο στην νομοθεσία και στην γραφειοκρατία,δεν θα το έλεγα,όσο στην δυσκολία διάθεσης των κουταβιών που θες να δώσεις.Προσωπικά εκτρέφω 6 Αμερικάνικα Ακίτα από χόμπι,διότι αγαπάω τα σκυλιά και θέλω με την αναπαραγωγή να καλυτερεύσω την "γραμμή" τους.Από κάθε γέννα πάντοτε κρατάμε ένα ή δύο κουτάβια για να συνεχίσουμε την εκτροφή,ενώ τα υπόλοιπα πρέπει να τα δώσουμε δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε όλα.
Το μόνο που απαιτείται βέβαια για την άδεια εκτροφής είναι μια αίτηση στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος για την απόκτηση άδειας επωνυμίας και μία καταβολή πόσου για την κατοχύρωση της.

Εμπιστεύεστε εύκολα τους υποψήφιους ιδιοκτήτες;
Όχι.Έχουμε πολλούς που γοητεύονται από το γεγονός του ότι είναι ένα μεγάλο,δυνατό και κυριαρχικό σκυλί.Έτσι πολλοί που ζητάνε επιθετικά,άγρια και κυριαρχικά σκυλιά προσφεύγουν στα Αμερικάνικα Ακίτα κάνοντας λάθος όμως,διότι η ιδιοσυγκρασία και ο χαρακτήρας τους δεν είναι διόλου άγριος.
Ενδιαφερόμενους έχουμε παρόλα αυτά από πολλά μέρη της Ελλάδος αλλά και από το εξωτερικό,όπως Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής,Φινλανδία,Κύπρο,Βέλγιο και Γαλλία.

Πρόσφατα είχατε μια γέννα.Μιλήστε μου λίγο για αυτήν.
Ναι είχαμε μια επιτυχημένη κύηση περίπου 60 ημερών,όπου μας απέφερε 9 κουτάβια.Τα τρία δυστυχώς δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν,αλλά τα υπόλοιπα 6 χαίρουν άκρας υγείας.Ήδη έχουν ενδιαφερθεί άτομα από τα εξωτερικό για να τα αποκτήσουν και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα.Τα υπόλοιπα τρία λοιπόν είναι προς αναζήτηση σπιτιού.

Εξακολουθείτε να συμμετέχετε σε διαγωνισμούς και εκθέσεις σκύλων;
Ναι σαφώς και πηγαίνω.Είναι κάτι που το αγαπώ και για αυτόν τον λόγο και εκτρέφω,πέρα από την επιθυμία να γνωρίσει ο κόσμος αυτά τα υπέροχα σκυλιά.Ένας σωστός εκτροφέας δεν εκτρέφει μόνο,αλλά πρέπει να "παλεύει" για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη της ράτσας,πηγαίνοντας σε εκθέσεις.Πρέπει να αποδεικνύει ότι η εκτροφή έχει σκοπό την εξέλιξη της ράτσας.Το χρηματικό έπαθλο ή ο τίτλος δεν έχουν καμία σημασία.Πάμε εκεί για να παρουσιάσουμε τον καλύτερο μας φίλο και όχι να καρπωθούμε επαίνους και υλικά αγαθά.

Κάποιο από τα δικά σας Αμερικάνικα Ακίτα,έχει κερδίσει τίτλους;
Ναι πολλές φορές είχα την χαρά να κερδίσει κάποιο δικό μου Ακίτα τίτλο και αναγνώριση των προσπαθειών μου.Ο Σαμ,9 ετών σήμερα είναι Πρωταθλητής Ελλάδος και Σερβίας μεταξύ όλων των φυλών.Είναι ο πρώτος που έχει κερδίσει την πρωτιά σε έκθεση σκύλων της ίδιας ράτσας αλλά και μεταξύ διαφορετικών.Τα περισσότερα από τα Ακίτα έχουν κερδίσει σε εκθέσεις,για αυτό και το Pedigree τους είναι εξαιρετικό και αντάξιο Πρωταθλητών.







Όποιοι λοιπόν ενδιαφέρεστε για την απόκτηση αυτών των υπέροχων κουταβιών μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κύριο Χρήστο Κωνσταντινίδη με τα παρακάτω στοιχεία:




4 σχόλια:

Pumis είπε...

Μπράβο πολύ κάλη συνέντευξη! Και τα σκυλιά ωραία και τούμπανα!!!!

gianna vlachou είπε...

se euxaristo polu.ekana tin prospatheia mou!!!
ondos ta mikra polu teleia san bales gounines!!!!

Unknown είπε...

teleia ta akita!kai o ektrofeas apo tous pio kalous!suxaritiria gianna!

akitasland είπε...

sinxaritiria gia tin orea sinentefksi ke fisika ena megalo mprabo ston Xristo gia tin kali doulia pou kani me ta skilia tou.